Dziennik Gazeta Prawana logo

Ustalenie konkretnej opłaty za mieszkanie chronione nie leży w kompetencji radnych

Radni gminy podjęli uchwałę w sprawie wydzielenia mieszkania chronionego w zasobie mieszkaniowym gminy. W tym akcie ustalono dodatkowo konkretne stawki opłat (wyrażone w procentach), uzależnione od wysokości dochodu osoby uprawnionej. Czy jest to prawidłowe?

Mieszkanie chronione jest świadczeniem z zakresu pomocy społecznej o charakterze niepieniężnym (art. 36 pkt 2 lit. n ustawy o pomocy społecznej; dalej: u.p.s.). I tak świadczenie w formie pobytu w mieszkaniu chronionym może być przyznane osobie pełnoletniej, która ze względu na trudną sytuację życiową, wiek, niepełnosprawność lub chorobę potrzebuje wsparcia w funkcjonowaniu w codziennym życiu, ale nie wymaga usług w zakresie świadczonym przez jednostkę całodobowej opieki. W szczególności chodzi o osobę z zaburzeniami psychicznymi, osobę opuszczającą pieczę zastępczą, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, zakład dla nieletnich, a także cudzoziemca, który uzyskał w Polsce status uchodźcy, ochronę uzupełniającą lub zezwolenie na pobyt czasowy. Wskazana forma pomocy społecznej przygotowuje (pod opieką specjalistów) osoby nią objęte do prowadzenia samodzielnego życia lub wspomaga te osoby w codziennym funkcjonowaniu.

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.