Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pożyczka na pokrycie deficytu wymaga uchwały, jeśli upoważnienie do jej zaciągnięcia wynika z budżetu?

pieniądze, wniosek
pieniądze, wniosekShutterStock
25 września 2024

W budżecie miasta na 2024 r. rada gminy zaplanowała deficyt, który pierwotnie miał zostać pokryty przychodami z tytułu emisji obligacji komunalnych. W połowie roku zdecydowała, że w obecnej sytuacji korzystniejszym rozwiązaniem będzie pokrycie go z pożyczki bankowej, a nie z obligacji, zaś odpowiednie upoważnienie do jej zaciągnięcia znalazło się w zmienionej uchwale budżetowej. Czy jest konieczne podjęcie dodatkowo odrębnej uchwały rady gminy w sprawie zaciągnięcia pożyczki? Stanowiska są różne, a nam zależy na czasie, tymczasem sesja rady gminy odbywa się tylko raz w miesiącu, a najbliższa jest wyznaczona na koniec października.

Z art. 89 ust. 1 ustawy z o finansach publicznych (dalej: u.f.p.) wynika, że jednostki samorządu terytorialnego mogą zaciągać kredyty i pożyczki oraz emitować papiery wartościowe m.in. na:

Pozostało 97% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.