Konieczność obsługi osób z Ukrainy spowodowała, że dwóch pracowników urzędu gminy pracuje w większym wymiarze czasu pracy niż dotąd. Konieczne jest wypłacenie im dodatkowego świadczenia do pensji. Jednak już wiemy, że zabraknie środków zapisanych w ustawie budżetowej w par. 401. Czy w tej sytuacji wójt może przesunąć potrzebną kwotę z rezerwy ogólnej budżetu gminy?
Zacznijmy od tzw. klasyfikacji budżetowej, do której odniesienie pojawiło się w pytaniu. Zgodnie z rozporządzeniem ministra finansów z 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 513; ost.zm. Dz.U. z 2022 r. poz. 2035) pod par. 401 oznaczono „Wynagrodzenia osobowe pracowników”. W opisanym przypadku chodzi o wynagrodzenia przysługujące pracownikom samorządowym, a więc wynikające ze stosunków pracowniczych, do których ma zastosowanie zasadniczo ustawa o pracownikach samorządowych (dalej: u.p.s.). Jak bowiem postanowiono w art. 2 pkt 3 u.p.s., przepisy tego aktu stosuje się do pracowników samorządowych zatrudnionych w urzędach gmin, jednostkach pomocniczych gmin, gminnych jednostkach budżetowych i samorządowych zakładach budżetowych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)