Rada miasta planuje zmienić treść tzw. uchwały krajobrazowej. Chce m.in. wydłużyć termin na dostosowanie tablic reklamowych i urządzeń reklamowych do zasad i warunków określonych uchwałą. Czy może wydać taką uchwałę?
Nie, taka uchwała zostałaby wydana na podstawie art. 37a ust. 9 ustawy z 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (dalej: u.p.z.p.), który został zakwestionowany przez Trybunał Konstytucyjny. Przypomnijmy, że wyrokiem TK z 12 grudnia 2023 r. (sygn. akt P 20/19, Dz.U. z 2023 r. poz. 2739) z dniem 21 grudnia 2023 r. ten przepis został uznany za częściowo niezgodny z art. 21 w związku z art. 2 Konstytucji RP. Wydanie uchwały na podstawie tego przepisu oznaczałoby istotne naruszenie prawa.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)