Dziennik Gazeta Prawana logo

Na dwuletnią pomoc dla powiatu wójt musi uzyskać upoważnienie, inaczej naruszy dyscyplinę finansów

Droga Krajowa nr 8
Dotacje z zasady mają charakter roczny i są udzielane z budżetu na konkretny rokGDDKiA / Krzysztof Nalewajko
29 listopada 2023

Mam wątpliwość, jak postąpić z umową zawartą przez burmistrza z powiatem w sprawie pomocy finansowej na przebudowę drogi. Przewiduje ona przekazanie powiatowi dwukrotnie kwot po 100 tys. zł w latach 2023 i 2024. Czy należy ujmować te kwoty w wieloletnim planie finansowym z odpowiednim upoważnieniem dla burmistrza, czy nie ma jednak takiego obowiązku (skoro dotacje są planowane osobno na każdy rok)?

Z art. 216 ust. 2 pkt 5 i art. 220 ustawy o finansach publicznych (dalej: u.f.p.) wynika, że wydatki budżetu jednostki samorządu terytorialnego są przeznaczone na realizację zadań określonych w odrębnych przepisach, a w szczególności na pomoc rzeczową lub finansową dla innych JST, określoną odrębną uchwałą przez organ stanowiący jednostki. Ponadto z budżetu JST może być udzielona innym jednostkom pomoc finansowa w formie dotacji celowej lub pomoc rzeczowa. Podstawą udzielenia takiej pomocy jest umowa.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.