Kolejny wyłom w Karcie nauczyciela. Co z zajęciami finanoswanymi z UE?

Nauczyciel
Projekt dodaje art. 35a do Karty nauczyciela, który pozwoli nauczycielom z danej szkoły realizować zajęcia dodatkowe finansowane ze środków UEShutterStock
25 lipca 2014

W szkołach będzie mniej formalności przy zlecaniu prowadzenia zajęć finansowanych ze środków UE. To jedna ze zmian, które wprowadza rządowy projekt nowelizacji ustawy o systemie oświaty oraz innych ustaw.

Obecnie Karta nauczyciela (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz. 191) uniemożliwia bezpośrednie zlecenie osobom uczącym w samorządowej szkole prowadzenia zajęć wynikających z programów finansowanych przez UE. Dla dyrektora przydzielenie nauczyciela do takich lekcji wiązało się z zawarciem z nim dodatkowej umowy cywilnoprawnej po przeprowadzeniu postępowania określonego w przepisach o zamówieniach publicznych. Mogły je jednak wygrać także osoby z zewnątrz.

Pozostało 71% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.