W grudniu została przeprowadzona inwentaryzacja. Jako główny księgowy robiłem to bez formalnego pisemnego upoważnienia. Wynikało to po części z trudności organizacyjnych z powodu COVID-19. Teraz wiem, że doszło do błędów w trakcie inwentaryzacji, prawdopodobnie też przy jej rozliczeniu. Czy mogę ponieść odpowiedzialność w trybie dyscypliny finansów publicznych?
Skoro pytanie dotyczy inwentaryzacji, w pierwszej kolejności warto wspomnieć, że obowiązek przeprowadzenia inwentaryzacji wynika z przepisów ustawy o rachunkowości (dalej: u.r.). Na uwagę zasługuje m.in. art. 26 u.r., gdzie postanowiono, że jednostki przeprowadzają na ostatni dzień każdego roku obrotowego inwentaryzację:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.