Czy jednostka budżetowa świadcząca usługi najmu może korzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT? Czy można nie pobrać podatku u źródła od wynagrodzenia wypłaconego w Polsce zagranicznemu członkowi jury? Jak dokumentować świadczenie usług przez spółkę komunalną na rzecz gminy, która jest jej wyłącznym udziałowcem? Czy wniesienie gruntu aportem niepieniężnym do gminnej spółki jest opodatkowane VAT? Jak opodatkować przeniesienie własności nieruchomości zamiast wypłaty odszkodowania za wywłaszczenie?
Czy jednostka budżetowa świadcząca usługi najmu może korzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT
Państwowa jednostka budżetowa podlegająca bezpośrednio pod jedno z ministerstw planuje wynająć część swoich pomieszczeń. Czy w związku z tym będzie ona zobowiązana do zarejestrowania się jako podatnik VAT? Czy też będzie mogła nadal korzystać ze zwolnienia na podstawie art. 113 ustawy o VAT?
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.