Kto odpowiada za szkody wyrządzone przez uczestników zgromadzeń

Ewa Gawor, dyrektor biura bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego w Urzędzie m.st. Warszawy
Ewa Gawor, dyrektor biura bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego w Urzędzie m.st. WarszawyDGP
22 lutego 2011

W jakich sytuacjach należy bezwzględnie zakazywać organizacji zgromadzeń? W jaki sposób miasto może zapewnić bezpieczeństwo jego uczestników i kto ponosi jego koszty? Jak wygląda współpraca z policją i strażą miejską w związku z organizowaniem zgromadzeń?

Zgodnie z art. 57 Konstytucji RP każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich. Przeprowadzenie zgromadzeń w ogólnodostępnym miejscu publicznym nie jest warunkowane uzyskaniem jakiejkolwiek zgody organów administracji publicznej. Natomiast organizator musi spełnić określone w ustawie z 5 lipca 1990 roku – Prawo o zgromadzeniach (Dz.U. nr 51, poz. 297 z późn. zm.) formalne wymogi związane z planowanym zgromadzeniem (m.in. złożyć stosowne zawiadomienie do organu gminy, nie później niż na trzy dni przed planowanym terminem zwołanego zgromadzenia).

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.