Czy potrzebne jest pozwolenie na budowę blaszanego garażu

31 maja 2011

Chciałbym postawić na działce metalowy garaż (tzw. przenośny). Czy potrzebne jest pozwolenie na budowę?

Garaż jest obiektem budowlanym, którego postawienie wymaga co do zasady uprzedniego uzyskania przez inwestora pozwolenia na budowę (wyrok NSA z 7 listopada 2007 r., II OSK 1443/06, niepubl.). O tym, kiedy wymagane jest pozwolenie na budowę czy zgłoszenie, decyduje treść art. 29 i art. 30 ustawy – Prawo budowlane (dalej ustawa). Z przepisów tych nie wynika, że garaż przenośny zwolniony jest z uzyskania pozwolenia na budowę. Artykuł. 29 ust. 1 pkt 2 ustawy dopuszcza wprawdzie budowę bez pozwolenia wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2 (łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki). Jednak zgodnie z par. 3 pkt 8 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie – garaż nie jest budynkiem gospodarczym. Jest nim natomiast budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia. W zabudowie zagrodowej budynkiem gospodarczym jest także budynek przeznaczony do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych.

Pozostało 7% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.