W jakim przypadku można wybrać doradcę prawnego z tzw. wolnej ręki

Mirella Lechna, radca prawny, wspólnik w kancelarii Wardyński i Wspólnicy
Mirella Lechna, radca prawny, wspólnik w kancelarii Wardyński i Wspólnicy Fot. Arch.DGP
17 czerwca 2010

Kiedy zamawiający może z tzw. wolnej ręki udzielić zamówienia wybranej kancelarii prawnej?

Po nowelizacji ustawy – Prawo zamówień publicznych obowiązuje zasada, że tylko wtedy, gdy zamówienie ma polegać na zastępstwie procesowym zamawiającego bądź też doradztwie prawnym w tym postępowaniu, zamawiający nie jest ograniczony przesłankami wyboru trybu postępowania o zamówienie publiczne. Może zatem z wolnej ręki udzielić zamówienia wybranej przez siebie kancelarii prawnej. Wynika to z art. 5 ust. 1b – Prawa zamówień publicznych (p.z.p.). W pozostałych przypadkach wybór trybu z wolnej ręki został ograniczony i jest dozwolony wyłącznie w uzasadnionych przypadkach określonych w p.z.p. Takim uzasadnionym przypadkiem jest okoliczność, gdy udzielenie zamówienia na usługi prawnicze w trybie z wolnej ręki jest konieczne z uwagi na ochronę ważnych praw lub interesów Skarbu Państwa.

Pozostało 4% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.