Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak członkowie zarządu mogą składać oświadczenia w imieniu spółki

dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje Zespołem Sporów Korporacyjnych w Kancelarii Salans
dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje Zespołem Sporów Korporacyjnych w Kancelarii SalansDGP
2 czerwca 2010

Czy członkowie zarządu uprawnieni do reprezentacji łącznej mogą składać oświadczenia w imieniu spółki w innym czasie?

Podstawowym, wynikającym z kodeksu spółek handlowych (k.s.h.) sposobem reprezentacji spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest współdziałanie dwóch członków zarządu lub członka zarządu i prokurenta (art. 205 par. 1 k.s.h.). Umowa spółki może ten wymóg zarówno złagodzić, wprowadzając reprezentację jednoosobową, np. przez prezesa zarządu, jak i zaostrzyć, np. wymagając współdziałania trzech osób.

Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.