Uchwała o audycie może być podjęta także po zawarciu umowy spółki

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
21 listopada 2011

Wyboru audytora dokonuje zgromadzenie wspólników (lub walne zgromadzenie) jako organ zatwierdzający sprawozdania finansowe lub też inny organ (np. rada nadzorcza), jeśli umowa spółki lub statut tak stanowią. Jaką natomiast funkcję pełni zarząd?

Audytora nie może wybrać zarząd spółki. Jest on uprawniony jedynie do zawarcia umowy z biegłym rewidentem. Badanie sprawozdania finansowego przeprowadzone z naruszeniem wspomnianych regulacji jest nieważne (art. 66 ust. 6 ustawy o rachunkowości). Można zatem twierdzić, że zawarcie przez zarząd umowy z biegłym rewidentem bez uprzedniej uchwały zgromadzenia lub rady nadzorczej o jego wyborze jest naruszeniem ustawy.

Pozostało 43% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.