Jak należy przeprowadzać rewizję finansową w spółkach giełdowych

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
1 marca 2010

Czy według nowych przepisów spółki giełdowe są zobowiązane do okresowej zmiany firmy audytorskiej?

Zgodnie z art. 89 ust. 1 nowej ustawy o biegłych rewidentach i ich samorządzie, podmiotach uprawnionych do badania sprawozdań finansowych oraz o nadzorze publicznym (dalej nazywana ustawą) kluczowy biegły rewident nie może wykonywać czynności rewizji finansowej w tej samej jednostce zainteresowania publicznego w okresie dłuższym niż pięć lat. Wyjaśnijmy, że kluczowy biegły rewident podpisuje stosowną opinię lub raport oraz jest odpowiedzialny za wykonywanie czynności rewizji finansowej w imieniu podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych. Ustawa zatem rozróżnia podmiot uprawniony do wykonywania czynności rewizji finansowej (tj. firmę audytorską) od osoby wykonującej dla takiej firmy czynności audytowe i podpisującej opinię lub raport z audytu (tj. kluczowym biegłym rewidencie). Obowiązek rotacji dotyczy tylko osoby kluczowego rewidenta, a nie samej firmy audytorskiej. Oznacza to, że spółki giełdowe, które ustawa zalicza do tzw. jednostek zainteresowania publicznego, nie są zobowiązane do zmiany firmy audytorskiej. Wystarczy, aby dana firma audytorska pamiętała o obowiązku rotacji swoich kluczowych biegłych rewidentów.

Pozostało 5% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.