Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy Agencja może przejąć nieruchomość rolną będącą składnikiem aportu

Marek Szymanek, radca prawny z Kancelarii Prawnej Grynhoff Woźny Maliński
Marek Szymanek, radca prawny z Kancelarii Prawnej Grynhoff Woźny MalińskiDGP
12 grudnia 2008

Czy Agencja Nieruchomości Rolnych może przejąć własność nieruchomości rolnej, będącej przedmiotem lub składnikiem aportu do spółki prawa handlowego?

Agencji Nieruchomości Rolnych, obok ustawowego prawa pierwokupu przy sprzedaży nieruchomości rolnej, przysługuje również prawo nabycia nieruchomości rolnej w przypadku przeniesienia jej własności w wyniku zawarcia umowy innej niż umowa sprzedaży, tj. zamiany, darowizny albo wniesienia jako aportu do spółki. Wynika to z interpretacji art. 4 ust. 1 ustawy z 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz.U. nr 64, poz. 592)

Pozostało 65% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.