Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy na terenie jednej wsi może zostać utworzone tylko jedno koło gospodyń wiejskich?

paragraf, prawo
Tymczasem z art. 12 konstytucji wynika zasada wolności tworzenia i działania związków zawodowych, organizacji społecznozawodowych rolników, stowarzyszeń, ruchów obywatelskich, innych dobrowolnych zrzeszeń oraz fundacji.ShutterStock
6 lutego 2019

Rzecznik praw obywatelskich po raz kolejny interweniuje w sprawie ustawy o kołach gospodyń wiejskich (Dz.U. z 2018 r. poz. 2212). Chodzi o art. 4 ust. 1, zgodnie z którym na terenie jednej wsi może zostać utworzone tylko jedno koło gospodyń wiejskich. Z kolei ust. 2 stanowi, że terenem działalności koła może być jedna bądź więcej wsi.

Pozostało 76% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.