Czy do obliczenia kwoty zaliczki dywidendowej można uwzględniać zysk przeniesiony na kapitał zapasowy spółki?
Zasady obliczania i wypłacania zaliczki dywidendowej w spółce akcyjnej uregulowane są w art. 349 k.s.h. Zarząd może dokonać wypłaty zaliczki tylko w przypadku, gdy łącznie spełnione są następujące warunki: statut spółki upoważnia zarząd do wypłaty zaliczki, spółka posiada środki wystarczające na wypłatę, rada nadzorcza udzieliła zgody na wypłatę, zatwierdzone sprawozdanie finansowe spółki za poprzedni rok obrotowy wykazało zysk oraz sprawozdanie finansowe za bieżący rok obroty (zbadane przez biegłego rewidenta) wykazuje zysk. Wysokość zaliczki dywidendowej nie może przekroczyć połowy zysku osiągniętego w bieżącym roku obrotowym, powiększonej o kwotę kapitałów rezerwowych utworzonych z zysku, którymi może dysponować zarząd. Od tak obliczonej kwoty zaliczki należy odjąć kwoty ewentualnych, niepokrytych strat spółki z poprzednich lat oraz wartość akcji własnych posiadanych przez spółkę (art. 349 par. 2 k.s.h.).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)