Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pełnomocnik akcjonariusza ma obowiązek głosowania zgodnie z udzieloną instrukcją

dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje Zespołem Sporów Korporacyjnych w Kancelarii Salans
dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje Zespołem Sporów Korporacyjnych w Kancelarii SalansDGP
3 listopada 2010

Czy w praktyce pełnomocnik akcjonariusza na walnym zgromadzeniu jest związany udzieloną mu instrukcją?

Akcjonariusz, uczestniczący w walnym zgromadzeniu za pośrednictwem pełnomocnika (art. 412 i następne kodeksu spółek handlowych) może wydać mu instrukcje odnośnie do sposobu głosowania nad poszczególnymi uchwałami na zgromadzeniu. Instytucja instrukcji do głosowania nie została jednak szczegółowo uregulowana w ustawie z 15 września 2000 r. – Kodeks spółek handlowych (Dz.U. nr 94, poz. 1037 z późn. zm.).

Pozostało 58% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.