Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy można zbyć zastawione udziały spółki z ograniczoną odpowiedzialnością

Agata Okorowska, radca prawny z Kancelarii Prawnej Law-Taxes.pl we Wrocławiu
Agata Okorowska, radca prawny z Kancelarii Prawnej Law-Taxes.pl we WrocławiuDGP
14 lutego 2011

Czy istnieje możliwość ustanowienia zastawu na udziałach spółki z o.o., a także ich zbywania?

W celu zabezpieczenia wierzytelności, zgodnie z art. 306 par. 1 kodeksu cywilnego, rzecz ruchomą można obciążyć prawem, na mocy którego wierzyciel będzie mógł dochodzić zaspokojenia z rzeczy bez względu na to, czyją stała się własnością, i zasadniczo z pierwszeństwem przed wierzycielami osobistymi właściciela rzeczy. Zastaw może być również ustanowiony na prawach, w tym m.in. na akcjach i udziałach.

Pozostało 25% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.