Suma wzięta z konta spółki to bezpodstawne wzbogacenie

podatki, pieniądze
Spółka może żądać zwrotu bezzasadnie pobranych pieniędzy, powołując się na przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu.ShutterStock
13 marca 2018

Członek zarządu naszej spółki pobrał kilka miesięcy temu z firmowego rachunku 50 tysięcy. Do dziś nie rozliczył się z tych pieniędzy. Na jakiej podstawie spółka może żądać oddania wypłaconej sumy?

Spółka może żądać zwrotu bezzasadnie pobranych pieniędzy, powołując się na przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu. Z art. 405 kodeksu cywilnego (dalej k.c.) wynikają cztery ogólne przesłanki powstania roszczenia z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia:

Pozostało 81% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.