Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy najpóźniej wykonawca musi wykazać spełnianie warunków udziału w postępowaniu

Rafał Zygmunt, radca prawny prowadzący indywidualną praktykę w Warszawie
Rafał Zygmunt, radca prawny prowadzący indywidualną praktykę w WarszawieDGP
23 grudnia 2009

W jaki sposób wykonawca może skorzystać z doświadczenia i potencjału innych podmiotów? Jakie są nowe zasady wykluczania wykonawców z postępowania? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Nowe przepisy (dodany ust. 2a w art. 26 p.z.p.) jednoznacznie określają, że warunki udziału w postępowaniu muszą być potwierdzone na dzień składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do postępowania, potwierdzając przyjętą już wcześniej praktykę w tym zakresie. Bardzo ważną nowością jest rozwiązanie przewidujące możliwość potwierdzenia spełniania wszystkich warunków udziału w postępowaniu poprzez wskazanie na potencjał podwykonawców (dodany ust. 2b w art. 26 p.z.p.). Wykonawca będzie mógł bowiem polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia oraz zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków, przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie takich podmiotów. W praktyce oznacza to, że jeśli zainteresowany wykonawca sam nie spełnia warunków postawionych przez zamawiającego, to nie musi zawiązywać konsorcjum, wystarczy, jeśli umówi się z odpowiednim podwykonawcą. Powyższe nie obejmuje jednak uprawnień i zdolności ekonomicznej. Trzeba też zwrócić uwagę na wyłom od zasady, że potwierdzeniem spełniania warunków udziału w postępowaniu są wyłącznie dokumenty określone w rozporządzeniu prezesa Rady Ministrów z 19 maja 2006 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz.U. nr 87, poz. 605). Przy czym wyjątek dotyczy tylko dokumentów odnoszących się do sytuacji finansowej i ekonomicznej (dodany ust. 2c w art. 26 p.z.p.). W uzasadnionych przypadkach wykonawca zamiast np. informacji z banku potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową będzie mógł okazać inny dokument, np. prywatne zobowiązanie do udzielenia pożyczki.

Pozostało 2% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.