Dziennik Gazeta Prawana logo

Odprawę dla powołanego do terytorialnej służby wojskowej trzeba oskładkować

praca dokumenty urzędnik
praca dokumenty urzędnikShutterstock
23 lutego 2023

Nasz pracownik rozpoczyna za kilka tygodni terytorialną służbę wojskową, a pracodawca ma wypłacić odprawę z tego tytułu. Czy podlega ona oskładkowaniu? Nasze wątpliwości wynikają z tego, że par. 2 ust. 1 pkt 5 rozporządzenia w sprawie zasad ustalania podstawy wymiaru składek dotyczy nieobowiązującego już przepisu o zasadniczej służbie wojskowej, a nie terytorialnej.

Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy odwołać się do przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Na uwagę zasługuje m.in. art. 18 ust. 1 oraz art. 20 ust. 1. Wynika z nich, że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych pracowników stanowi przychód. W związku z tymi przepisami pozostają regulacje rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. W par. 1 postanowiono, że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągany przez pracowników u pracodawcy z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy, z zastrzeżeniem m.in. par. 2 tego rozporządzenia. We wspomnianym par. 2 ustawodawca zawarł wiele wyjątków, określając przychody, które nie stanowią podstawy wymiaru składek. Z par. 2 ust. 1 pkt 5 wynika, że podstawy wymiaru składek nie stanowią odprawy wypłacone pracownikom powołanym do zasadniczej służby wojskowej na podstawie art. 125 ustawy 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 1430). Odsyła on zatem do wygasłego przepisu nieobowiązującej już ustawy. Obecnie sprawy związane z systemem obrony objęte są przepisami ustawy z 11 marca 2022 r. o obronie ojczyzny. Nowa ustawa zreorganizowała rodzaje służby wojskowej, co nie pozostało bez wpływu na kwestie składkowe. Wspomniana w pytaniu terytorialna służba wojskowa to rodzaj czynnej służby wojskowej. [ramka]

Pozostało 65% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.