Czy lekarz orzecznik może kopiować dokumentację medyczną?

Lekarz, doktor, pacjent, leczenie
Lekarz, doktor, pacjent, leczenieShutterStock
25 kwietnia 2024

Podczas weryfikacji zasadności zwolnienia lekarskiego lekarz orzecznik ZUS skserował na potrzeby kontroli część przedstawionej przeze mnie dokumentacji medycznej pochodzącej z innej jednostki. Ja wcześniej zaznaczyłam, że udostępniam dokumentację jedynie do wglądu. Czy działanie lekarza jest prawidłowe?

Zgodnie z art. 59 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa) organ rentowy może przeprowadzić kontrolę prawidłowości orzeczeń lekarskich o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby oraz wystawiania zaświadczeń lekarskich. W ramach tej kontroli ubezpieczony może zostać zobowiązany do udostępnienia lekarzowi orzecznikowi ZUS dokumentacji medycznej.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.