Dziennik Gazeta Prawana logo

Na wezwanie organu rentowego chory musi dostarczyć dokumentację i poddać się badaniu

dokumenty urząd
<p>Mniejsze sankcje, bo tylko trzy miesiące zawieszenia upoważnienia, grożą lekarzowi w przypadku naruszania formalnych zasad wystawiania zaświadczeń (np. określania błędnych kodów literowych).</p>Shutterstock
5 maja 2022

Przebywam na długotrwałym zwolnieniu lekarskim. ZUS wezwał mnie do przedstawienia dokumentacji mojej choroby. Czy ma takie prawo? Czy organ nie powinien sam przeprowadzać takich badań, skoro kwestionuje moją chorobę?

Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa) daje ZUS szerokie uprawnienia do badania, czy zaświadczenie lekarskie zostało wystawione w uzasadnionym przypadku. Zgodnie z jej art. 59 ust. 1–2 prawidłowość orzekania o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby oraz wystawiania zaświadczeń lekarskich podlega kontroli, a kontrolę tę wykonują lekarze orzecznicy ZUS. Jak wynika z ust. 3 w celu kontroli lekarz orzecznik może:

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.