Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy po upływie okresu zasiłkowego od razu można zwolnić pracownika z pracy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
15 października 2008

Pracodawca może rozwiązać z pracownikiem umowę o pracę bez wypowiedzenia ze względu na długotrwałą chorobę pracownika. Czy niezdolność pracownika do pracy trwająca po ustaniu prawa do wynagrodzenia i zasiłku chorobowego uprawnia pracodawcę do natychmiastowego zwolnienia pracownika?

Okres ochrony ustanowiony dla pracownika niezdolnego do pracy pozostaje w ścisłym związku z systemem świadczeń przysługujących pracownikowi z tego tytułu. Pracodawca zyskuje możliwość rozwiązania umowy bez wypowiedzenia dopiero wówczas gdy niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze trzy miesiące (art. 53 par. 1 pkt 1 lit. b) k.p.).

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.