Prywatne korzystanie ze służbowego auta jest oskładkowane

Sławomir Paruch, radca prawny specjalizującym się w prawie pracy, partner w kancelarii Raczkowski i Wspólnicy sp.k.
Sławomir Paruch, radca prawny, senior counsel w kancelarii Raczkowski i WspólnicyMedia
6 grudnia 2012

Pracownik używający do celów prywatnych samochodu służbowego leasingowanego przez pracodawcę uzyskuje nieodpłatne świadczenie stanowiące dla niego przychód ze stosunku pracy. W jaki sposób ustalać jego wartość dla celów odprowadzania zaliczek na podatek dochodowy i składek na ubezpieczenia społeczne?

Jeżeli świadczeniem nieodpłatnym ze stosunku pracy są usługi zakupywane przez pracodawcę i udostępniane następnie pracownikowi, to wartość pieniężną świadczenia uzyskiwanego przez zatrudnionego ustala się na podstawie cen zakupu tych usług przez firmę. Tak wynika z art. 11 ust. 2a ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 361 z późn. zm.).

Pozostało 76% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.