Odszkodowanie za rozwiązanie umowy nie podlega ochronie

Halina Kwiatkowska, radca prawny, partner w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy, oddział w Krakowie
Halina Kwiatkowska, radca prawny, partner w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy, Oddział w KrakowieDGP
21 grudnia 2011

Wynagrodzenie za pracę jest chronione przed potrąceniami w zakresie ustalonym w art. 87 k.p. Czy w pojęciu wynagrodzenia w rozumieniu tego przepisu mieści się też odszkodowanie z tytułu wadliwego rozwiązania przez pracodawcę umowy o pracę?

W wyroku z 12 maja 2005 r. (I PK 284/04) Sąd Najwyższy stwierdził, że takie odszkodowanie jest wynagrodzeniem w pojęciu art. 87 k.p., przyjmując, że przemawia za tym podobieństwo funkcji i charakteru obu świadczeń. Odmienne stanowisko zajął SN w wyroku z 6 stycznia 2009 r. (II PK 117/08), stwierdzając, że odszkodowanie z tytułu rozwiązania umowy o pracę z naruszeniem prawa, jak również wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy nie podlegają ochronie przed możliwością dokonywania potrąceń przewidzianej w art. 87 k.p. Sąd Najwyższy wskazał, że ochronie takiej nie podlegają przysługujące pracownikowi od pracodawcy świadczenia, których nie można traktować w kategoriach wynagrodzenia za pracę lub innych świadczeń związanych z pracą, uregulowanych w dziale trzecim kodeksu pracy (art. 771 – 93 k.p.).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.