Praca w wolną sobotę powinna być zrekompensowana dniem wolnym

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
21 listopada 2011

Ze względu na szczególne potrzeby pracodawcy pracownik musiał przyjść do pracy w wolną sobotę. Do końca okresu rozliczeniowego pracodawca nie ma możliwości oddania mu za nią dnia wolnego. Czy możliwa jest rekompensata pieniężna?

Jak wynika z art. 1513 k.p. pracownikowi, który ze względu na okoliczności przewidziane w art. 151 par. 1 k.p., tj. m.in. ze względu na szczególne potrzeby pracodawcy, wykonywał pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przysługuje w zamian inny dzień wolny udzielony do końca okresu rozliczeniowego. W przeciwieństwie do art. 15111 k.p., który reguluje kwestię rekompensowania pracy w niedziele i święta i przewiduje możliwość zapłaty dodatku do wynagrodzenia, jeśli nie jest możliwe wykorzystanie dnia wolnego od pracy w terminie wskazanym w tym przepisie, art. 1513 k.p. nie przewiduje możliwości pieniężnej rekompensaty pracy w dniu wolnym. Literalna wykładnia tego przepisu sugeruje zatem, że udzielenie innego dnia wolnego jest jedyną możliwą formą rekompensaty.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.