Aby wytoczyć na rzecz pracownika powództwo z zakresu prawa pracy lub wstąpić do już toczącego się postępowania, związek musi mieć zgodę pracownika. Czy może być ona dorozumiana i wynikać np. z członkostwa w organizacji związkowej?
Konieczność uzyskania przez związek zgody pracownika na jego reprezentowanie w sporach sądowych z zakresu prawa pracy od dawna budziła wątpliwości w orzecznictwie. Problem ten rozstrzygnęła uchwała Sądu Najwyższego z 9 grudnia 2010 r. (II PZP 6/10, OSNP 2011/11 – 12/145), zgodnie z którą bez zgody pracownika związek zawodowy nie ma legitymacji procesowej do działania na jego rzecz. Przy czym zgoda ta może być również dorozumiana, wynikająca z faktu członkostwa pracownika w organizacji związkowej lub złożenia przez pracownika niezrzeszonego wniosku o podjęcie się przez związek zawodowy obrony jego praw na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o związkach zawodowych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
