Regulamin nie może wprost określać pensji zarządu

Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner CMS Cameron McKenna
Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner CMS Cameron McKennaDGP
17 października 2011

Regulamin wynagradzania określa podstawowe zasady dotyczące wypłaty wynagrodzenia zasadniczego, dodatkowych świadczeń oraz zwykle premii i nagród. W jakim zakresie regulamin taki może obejmować też osoby zarządzające zakładem pracy?

Przyznanie członkom zarządu jakichkolwiek świadczeń wyłącznie i bezpośrednio na podstawie regulaminu wynagradzania jest niedopuszczalne. Zgodnie z art. 24126 i art. 772 par. 2 k.p. regulamin wynagradzania i układ zbiorowy pracy nie mogą określać warunków wynagradzania pracowników zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy oraz osób zarządzających zakładem pracy na innej podstawie niż stosunek pracy.

Pozostało 7% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.