Trzynastki: Kiedy pracownikowi należy się dodatkowe wynagrodzenie roczne

Trzynastki: Kiedy pracownikowi należy się dodatkowe wynagrodzenie roczne
DGP
11 grudnia 2010

Jestem pracownikiem funkcjonującego do końca 2010 r. gospodarstwa pomocniczego samorządowej jednostki budżetowej. Nie przyznano mi prawa do wypłaty trzynastki. Czy trzynastka mi się należy? Jeśli tak, będę chciała skierować sprawę do sądu pracy – jak mam to zrobić?

W opisanej sytuacji pracownicy przysługuje prawo do dodatkowego wynagrodzenia rocznego (trzynastki) z uwagi na fakt, iż w 2010 r. była pracownikiem samorządowym. W myśl art. 2 ustawy o pracownikach samorządowych z 21 listopada 2008 r. (dalej ustawa o pracownikach samorządowych) jej przepisy znajdują zastosowanie do pracowników samorządowych zatrudnionych w urzędach marszałkowskich oraz wojewódzkich samorządowych jednostkach organizacyjnych, starostwach powiatowych oraz powiatowych jednostkach organizacyjnych, urzędach gmin, jednostkach pomocniczych gmin oraz gminnych jednostkach i zakładach budżetowych, biurach (ich odpowiednikach) związków jednostek samorządu terytorialnego oraz zakładów budżetowych utworzonych przez te związki, biurach (ich odpowiednikach) jednostek administracyjnych jednostek samorządu terytorialnego.

Pozostało 71% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.