Co zrobić, gdy pracodawca nie uzna, że pracownik pracuje w szczególnych warunkach

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
29 lipca 2010

Pracodawcy są zobowiązani do prowadzenia ewidencji pracowników wykonujących pracę w szczególnych warunkach. Taki obowiązek nakłada na nich ustawa o emeryturach pomostowych. Czy pracownik, który nie znalazł się w takim wykazie, musi pogodzić się z decyzją pracodawcy? Kto kontroluje działalność pracodawcy w tym zakresie?

Zgodnie z art. 41 ust. 4 ustawy z 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (Dz.U. nr 23, poz. 1656) pracodawca jest zobowiązany od 1 stycznia 2010 r. do prowadzenia zarówno wykazu stanowisk pracy, na których są wykonywane prace w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, jak i ewidencji pracowników wykonujących taką pracę, za których jest przewidziany obowiązek opłacania składek na Fundusz Emerytur Pomostowych.

Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.