Pracodawca wypowiedział mi umowę o pracę na czas nieokreślony. Czy jeżeli zdecyduję się wnieść do sądu sprawę o przywrócenie do pracy, to będę musiał opłacić pozew, a jeśli tak, to jaka będzie opłata?
Konieczność opłacenia pozwu zależeć będzie w tym przypadku od wartości przedmiotu sporu. Zgodnie z kodeksem postępowania cywilnego w sprawach o roszczenia pracowników dotyczące rozwiązania stosunku pracy (w tym o przywrócenie do pracy) przyjmuje się, że wartość przedmiotu sporu stanowi, przy umowach na czas nieokreślony, suma wynagrodzenia za okres jednego roku (art. 231 k.p.c.). Zwolniony pracownik oblicza zatem wartość przedmiotu sporu, sumując swoje wynagrodzenia za okres 12 miesięcy. Jeżeli otrzymana kwota nie przekracza 50 tys. zł, wówczas pozew nie będzie podlegał opłacie. Jeżeli natomiast roczne wynagrodzenie jest wyższe niż 50 tys. zł, wtedy pracownik wnoszący powództwo będzie zobowiązany do uiszczenia opłaty stosunkowej w wysokości 5 proc. obliczonej w powyższy sposób wartości przedmiotu sporu. Ponadto w trakcie procesu będzie zobowiązany do opłacenia opłatą stosunkową także apelacji, zażalenia czy skargi kasacyjnej, jeżeli zdecyduje się na ich wniesienie. W przypadku gdy wartość przedmiotu sporu jest niższa niż 50 tys. zł, proces będzie dla pracownika tańszy, a wspomniane wyżej pisma będą podlegały jedynie opłacie podstawowej w wysokości 30 zł (art. 35 ustawy z 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
