Czy pracownik za naruszenie dóbr osobistych może żądać odszkodowania

Jan Wojciszke, radca prawny, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy
Jan Wojciszke, radca prawny, Kancelaria Prawna Chałas i WspólnicyDGP
29 lipca 2008

Pracodawca, stosownie do art. 111 kodeksu pracy, obowiązany jest szanować godność i inne dobra osobiste pracownika. Czy jednak wszystkie dobra osobiste podlegają ochronie, czy jakieś konkretne?

Przykładowe wyliczenie dóbr osobistych zawiera art. 23 kodeksu cywilnego, który wskazuje m.in. takie dobra jak zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji. Wskazany przepis kodeksu cywilnego znajduje zastosowanie w prawie pracy na mocy art. 300 k.p. Zgodnie z nim w sprawach nieunormowanych przepisami prawa pracy do stosunku pracy stosuje się odpowiednio przepisy kodeksu cywilnego, jeżeli nie są one sprzeczne z zasadami prawa pracy.

Pozostało 37% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.