Jak prawidłowo wręczyć pracownikowi wypowiedzenie umowy o pracę

Agnieszka Lisiecka, adwokat z Kancelarii Wardyński i Wspólnicy
Agnieszka Lisiecka, adwokat z Kancelarii Wardyński i WspólnicyDGP
24 czerwca 2008

Pracownik został zwolniony z pracy. W dziale kadr odczytano mu treść i doręczono na piśmie oświadczenie o wypowiedzeniu, jednak odmówił on jego przyjęcia. Czy w takiej sytuacji doszło do skutecznego złożenia wypowiedzenia?

Oświadczenie o wypowiedzeniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie. Przewidują to przepisy prawa pracy, które ustanawiają wymogi formalne co do jego treści. Nie określają jednak zasad dotyczących składania takiego oświadczenia. W związku z tym należy stosować ogólne reguły prawa cywilnego (art. 300 k.p. w związku z art. 61 par. 1 k.c.). Zgodnie z nimi, oświadczenie woli, które ma być przedstawione innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy mogła ona zapoznać się z jego treścią.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.