Kiedy pracownikowi przysługuje dodatek za pracę w porze nocnej

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
18 czerwca 2008

Pracownikowi wykonującemu pracę w porze nocnej przysługuje rekompensata z tego tytułu w postaci dodatku do wynagrodzenia za każdą godzinę pracy w porze nocnej. Jak określić porę nocną, gdy pracodawca nie zrobił tego w regulaminie? Czy wypłata dodatku uzależniona jest od faktycznego wykonywania pracy przez pracownika?

Zgodnie z art. 1517 kodeksu pracy pora nocna obejmuje osiem godzin między godzinami 21.00 a 7.00 i w tych granicach pracodawca ma prawo do jej zdefiniowania. Uregulowania w tym zakresie stanowią, co do zasady, materię regulaminu pracy, a w przypadku, w którym pracodawca nie ma obowiązku wprowadzenia regulaminu pracy, powinny być przedmiotem pisemnej informacji do pracownika. Wskazanie w regulaminie pory nocnej powinno być konkretne, tj. wskazywać godzinę rozpoczęcia i zakończenia pory nocnej, a nie ogólną zasadę, że jest to osiem godzin w przedziale 21.00-7.00. W przypadku takiego niedookreślenia należy przyjąć korzystne dla pracownika domniemanie, że pora nocna obejmuje cały okres kodeksowy, czyli dłuższy niż osiem godzin.

Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.