Firma zwykle pokrywa wydatki poniesione w związku z podróżą służbową członka zarządu. Kiedy takie wydatki stanowią koszty uzyskania przychodów spółki?
Wydatki te muszą mieć związek z przychodem spółki oraz nie mogą być wyłączone z kosztów uzyskania przychodu na podstawie art. 16 ustawy o CIT. W celu wykazania związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy poniesionymi wydatkami a przychodem spółki konieczne jest odpowiednie ich udokumentowanie. Podróż musi mieć ścisły związek z działalnością, a spółka musi wykazać tę okoliczność. Wydatek musi być racjonalny, a oczekiwanie przez spółkę przychodu w związku z jego poniesieniem uzasadnione.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)