Spółka nabywa w celu odsprzedaży artykuły żywnościowe tymczasowo opodatkowane w ramach tarczy inflacyjnej według stawki 0 proc. Większość dostawców stosuje tę właśnie stawkę VAT, ale jeden ciągle wystawia faktury ze stawką 5 proc. Czy jest to postępowanie dopuszczalne? Czy spółce przysługuje prawo do odliczania VAT z faktur wystawianych przez tego dostawcę?
1 lutego 2022 r. dodane zostały do ustawy o VAT art. 146da–146dc. Przepisy te tymczasowo, tj. od 1 lutego do 31 grudnia 2022 r., obniżają stawki VAT stosowane dla 11 kategorii towarów. Do towarów tych należą m.in. towary spożywcze wymienione w poz. 1–18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, inne niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Dla towarów tych – wcześniej opodatkowanych VAT według stawki 5 proc. – stawka VAT została tymczasowo obniżona do 0 proc. (art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT). Na marginesie należy dodać, że w przypadku tych towarów również od 1 stycznia 2023 r. będzie miała zastosowanie stawka 0 proc., tyle że na podstawie par. 8 rozporządzenia ministra finansów z 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)