Brak opodatkowania VAT nieodpłatnego wydania towarów na cele związane z działalnością jest niezgodne z prawem wspólnotowym. Czy organy podatkowe powołując się na ten argument, słusznie nakazują opodatkowanie takich dostaw?
W ostatnim czasie zapadły kolejne wyroki sądów administracyjnych dotyczące zasad opodatkowania towarów przekazywanych przez podatników nieodpłatnie w stanie prawnym obowiązującym od 1 czerwca 2005 r. (m.in. wyrok NSA z 10 marca 2010 r., sygn. akt I FSK 1520/09, wyrok WSA w Krakowie z 30 marca 2010 r., sygn. akt I SA/Kr 213/10). Przypomnijmy, że z tą datą nowelizacji uległ przepis art. 7 ust. 3 ustawy o VAT, który, odczytywany wraz z regulacją art. 7 ust. 2 tej ustawy przewiduje obecnie, w pewnym uproszczeniu, że nie podlegają opodatkowaniu nieodpłatne przekazania towarów przez podatnika, w dwóch przypadkach. Po pierwsze, jeżeli przekazanie jest dokonywane na cele związane z prowadzoną przez podatnika działalnością. Po drugie, gdy przekazanie nie jest związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa, ale przedmiotem przekazania są próbki, prezenty o małej wartości lub drukowane materiały reklamowe lub informacyjne.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)