Dziennik Gazeta Prawana logo

Nieruchomość od nadleśnictwa? To bez podatku od czynności cywilnoprawnych

działka budowlana, nieruchomości, architekt, budownictwo
Sprawa dotyczyła małżonków, którzy kupili od nadleśnictwa działkę z budynkiem mieszkalnym i budynkiem gospodarczym. ShutterStock
10 lipca 2015

Nie ma PCC przy zakupie nieruchomości od Lasów Państwowych – potwierdził Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach.

Sprawa dotyczyła małżonków, którzy kupili od nadleśnictwa działkę z budynkiem mieszkalnym i budynkiem gospodarczym. Możliwość sprzedaży nieruchomości należących do Lasów Państwowych przewiduje ustawa o lasach (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz. 1153 ze zm.). Przy podpisaniu aktu notarialnego notariusz pobrał podatek od czynności cywilnoprawnych w wysokości 2 proc. wartości nieruchomości. Małżonkowie uznali jednak, że popełnił on błąd, i wystąpili o zwrot nadpłaty PCC. Zwrócili uwagę, że art. 2 pkt 1 lit. g ustawy o PCC (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 626) wyłącza z opodatkowania czynności cywilnoprawne w sprawach podlegających przepisom o gospodarce nieruchomościami lub przepisom o autostradach płatnych.

Pozostało 69% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.