Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy wydłużony termin zwrotu VAT jest zgodny z prawem wspólnotowym

Andrzej Dębiec, partner, Kancelaria Lovells
Andrzej Dębiec, partner, Kancelaria LovellsDGP
11 września 2008

W przypadku podatników rozpoczynających działalność polegającą na dokonywaniu wewnątrzwspólnotowych dostaw i nabyć towarów termin zwrotu różnicy VAT naliczonego wydłuża się z 60 do 180 dni. Przepisu tego nie stosuje się, jeżeli podatnik złoży w urzędzie skarbowym kaucję gwarancyjną w wysokości 250 tys. zł. Czy polskie przepisy są zgodne z prawem UE?

Regulacje te zawarte w art. 97 ust. 5 i 7 ustawy o VAT są sprzeczne z podstawową zasadą systemu VAT, którą jest prawo podatników do odliczenia bądź uzyskania zwrotu podatku naliczonego. Prawo to stanowi integralną część mechanizmu VAT i nie może być ograniczane. W przypadku gdy w danym okresie rozliczeniowym kwota podatku podlegającego odliczeniu przewyższa kwotę VAT należnego, podatnik uprawniony jest do uzyskania zwrotu podatku w terminie 60 dni. Istotne przedłużenie tego terminu w stosunku do nowych podatników podważa zasadę neutralności VAT. Tak długi termin zwrotu wydaje się tym bardziej niepotrzebny, że w każdym przypadku organ podatkowy może sprawdzić w szerszym zakresie zgodność z prawem zwrotu VAT i w tym celu przedłużyć 60-dniowy termin. Analizowane regulacje stanowią dodatkowo przejaw dyskryminacji pewnej kategorii podatników, a wymagana kaucja w wysokości 250 tys. zł jest stanowczo za wysoka dla podmiotów, które dopiero rozpoczynają działalność.

Pozostało 24% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.