Komornicy nie będą płacić podatku od sprzedaży nieruchomości w ramach postępowania egzekucyjnego?

nieruchomość
To na razie tylko opinia, ale bardzo ważna dla polskich komorników sądowychShutterStock
7 listopada 2014

Nie można obarczać odpowiedzialnością za pobranie i wpłatę VAT tego, komu sąd uniemożliwia wykonanie obowiązków – uznała wczoraj Juliane Kokott, rzecznik generalna Trybunału Sprawiedliwości UE

To na razie tylko opinia, ale bardzo ważna dla polskich komorników sądowych, którzy czekają na wyrok unijnego trybunału w sprawie C-499/13 Macikowski przeciwko dyrektorowi Izby Skarbowej w Gdańsku. Będzie to odpowiedź, czy zgodny z prawem unijnym jest art. 18 ustawy o VAT w zakresie, w jakim obarcza odpowiedzialnością komornika jako płatnika VAT za zapłatę podatku od sprzedaży nieruchomości w ramach postępowania egzekucyjnego. Odpowiedzialność jest w tym zakresie niebagatelna, bo komornik w razie niewykonania tych obowiązków jako płatnika odpowiada całym swoim majątkiem.

Pozostało 84% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.