Przepisy ustawy o CIT pozwalają na podwyższenie wartości początkowej majątku o przychód z tytułu uzyskania środków trwałych częściowo nieodpłatnie. Czy dotyczy to również usług?
Opisany mechanizm wynika z art. 12 ust. 5a ustawy o CIT (t.j. Dz.U. z 2011 r. nr 74, poz. 397 z późn. zm.). Zgodnie z nim, jeżeli podatnik nabył rzeczy lub prawa częściowo nieodpłatnie, do przychodów podatkowych zalicza się różnicę między wartością rynkową tych rzeczy lub praw a faktyczną zapłatą. Analogiczną zasadę dotyczącą częściowo nieodpłatnie nabytych świadczeń (usług) przewiduje art. 12 ust. 6a ustawy o CIT.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)