Kiedy nieodpłatne przekazanie towarów jest opodatkowane podatkiem od towarów i usług

Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDP
Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDPDGP
13 października 2010

Pomimo jednolitej linii orzeczniczej sądów administracyjnych stanowisko organów podatkowych w zakresie opodatkowania nieodpłatnych przekazań towarów wciąż jest niekorzystne dla podatników. Kiedy nieodpłatne przekazanie podlega VAT?

Wydawało się, że sprawa powinna być zamknięta po tym, jak 23 marca 2009 r. Naczelny Sąd Administracyjny w składzie 7 sędziów (sygn. akt I FPS 6/08) jednoznacznie rozstrzygnął wątpliwości dotyczące opodatkowania nieodpłatnego przekazania przez podatnika towarów w związku z prowadzoną działalnością. NSA stwierdził, że w stanie prawnym obowiązującym od 1 czerwca 2005 r. brak jest podstaw do opodatkowania VAT takiego przekazania. W każdym przypadku (a nie tylko w przypadku tzw. prezentów o małej wartości), w którym podatnik przekazuje towary w związku z prowadzoną działalnością, przekazanie takie nie podlega opodatkowaniu. Już wtedy NSA odrzucił argumentację organów podatkowych, która opierała się na tezie, że art. 7 ust. 2 i 3 ustawy o VAT naruszają dyrektywę unijną, tworząc dla podatnika korzystniejsze rozwiązania. Sąd słusznie uznał, że organy państwa w sporze z podatnikiem nie mogą powoływać się na niewłaściwą implementację dyrektywy.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.