Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak definiować przychód uzyskany na terytorium Polski

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
24 lutego 2009

Ustawy o podatkach dochodowych regulują zryczałtowane opodatkowanie niektórych przychodów podatników podlegających ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu osiąganych na terytorium Polski. Brak definicji tego pojęcia sprawia płatnikom wiele kłopotów. Czy wyrok WSA w Warszawie z 11 września 2008 r. wnosi coś nowego do sprawy?

Taki sposób opodatkowania regulowany jest w art. 21 ustawy o CIT oraz art. 29 ustawy o PIT. Odpowiedzialny za pobór podatku jest płatnik, który jest zobowiązany potrącić go z kwoty wypłaty w dniu jej dokonania. Przepisy te stosuje się z uwzględnieniem postanowień umów w sprawie unikania podwójnego opodatkowania zawartych przez Polskę (dalej: umowy), ale pod warunkiem uzyskania od kontrahenta zagranicznego certyfikatu rezydencji.

Pozostało 22% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.