Jakie dokumenty potwierdzają wewnątrzwspólnotową dostawę towarów

Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzie
Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzieDGP
4 czerwca 2010

Uchybienia natury formalnej (o ile nie podważają charakteru dostawy jako wewnątrzwspólnotowej) nie mogą wpływać na prawo do stosowania 0-proc. stawki. Stanowisko takie potwierdza Europejski Trybunał Sprawiedliwości (m.in. wyrok w sprawie C-146/05 Albert Collée). Czy podatnicy mają kłopoty z prawidłowym rozliczaniem wymienionych transakcji?

Dostawa, która obiektywnie spełnia definicję wewnątrz- wspólnotowej dostawy towarów (WDT) korzysta z 0-proc. stawki VAT. Podatnicy często mają problem z uzyskaniem odpowiednich dokumentów potwierdzających wywóz towarów do zagranicznego klienta. W niektórych przypadkach uzyskanie dokumentów określonych w podstawowym katalogu dokumentów potwierdzających WDT zawartym w art. 42 ust. 3 ustawy o VAT jest niemożliwe. Taka sytuacja występuje np. gdy transport dokonywany jest przez nabywcę lub na jego rzecz, co oznacza, że dostawca nie otrzymuje dokumentów przewozowych. W takim przypadku podatnicy powinni stosować art. 42 ust. 11 ustawy o VAT, który stanowi swoisty „wentyl bezpieczeństwa” pozwalający na zachowanie prawa do stosowania stawki 0-proc. przy braku możliwości uzyskania dokumentów z katalogu „podstawowego” określonego w art. 42 ust. 3 ustawy. Literalne brzmienie art. 42 ust. 11 ustawy o VAT powoduje jednak czasami praktyczne trudności w realizacji tego celu.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.