Spółka reprezentująca podatkową grupę kapitałową (PGK) nie może w jej imieniu zwrócić się do ministra finansów o wykładnię przepisów. Powód? Grupa jest odrębnym podmiotem prawa podatkowego – orzekł WSA w Gdańsku.
Spółka reprezentująca PGK (co najmniej dwie spółki mające osobowość prawną, które pozostają w związkach kapitałowych) złożyła wniosek o udzielenie interpretacji indywidualnej. Interesowało ją, czy grupa może wybrać kwartalny system obliczania, pobierania i wpłacania zaliczek na CIT. Minister finansów odmówił jednak udzielenia interpretacji, gdyż uznał, że wystąpił o nią nieodpowiedni podmiot. Zgodnie z art. 14b par. 1 Ordynacji podatkowej (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 361 z późn.zm.) ubiegać się o nią może tylko zainteresowany. Minister uzasadniał, że z pytaniem o zaliczki na CIT w pierwszym roku działalności PGK mogłaby wystąpić grupa, a nie tworząca ją spółka. Zaznaczył też, że w momencie złożenia wniosku grupa nie była jeszcze zarejestrowana.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)