Jak rozliczyć podatek od towarów i usług od sprzedaży przed rejestracją

Tomasz Michalik partner, doradca podatkowy w MDDP
Tomasz Michalik partner, doradca podatkowy w MDDP Fot. Wojciech GórskiDGP
23 czerwca 2010

Osoby fizyczne nie zawsze mają świadomość, że dokonując sprzedaży w sposób powtarzalny, mogą stać się podatnikami VAT. Czy taka osoba może przy ustalaniu swoich zaległości uwzględnić podatek naliczony z faktur, które otrzymała przed rejestracją VAT?

Jeżeli dana osoba spełnia warunki dla uznania jej za podatnika VAT na podstawie art. 15 ustawy o VAT, a zatem będzie wykonywać działalność gospodarczą w rozumieniu tego przepisu i nie będzie korzystać ze zwolnienia podmiotowego, a wykonywane przez nią czynności nie spełniają warunków dla zastosowania zwolnienia przedmiotowego, to nie ulega wątpliwości, że staje się ona podatnikiem VAT. Nie ma przy tym znaczenia, czy taki podmiot dokonał rejestracji, czy też nie. W związku z tym ciążą na nim wszystkie obowiązki podatnika, w tym obowiązek wystawiania faktur VAT we właściwych terminach, prowadzenie stosownej ewidencji i rozliczanie podatku. Ciąży na nim także wymóg rejestracji. Jednocześnie taki podmiot uzyskuje uprawnienia przysługujące podatnikom VAT, czyli przede wszystkim możliwość odliczania podatku naliczonego przy dokonanych zakupach związanych z prowadzoną działalnością podlegającą opodatkowaniu.

Pozostało 3% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.