Jak leasing transgraniczny ujęty jest w umowach podatkowych

dr Janusz Fiszer, partner White & Case, docent UW
dr Janusz Fiszer, partner White & Case, docent UWDGP
27 maja 2008

Kwestia leasingu transgranicznego jest w różny sposób traktowana w umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania. Dlaczego?

Istotny jest tu zakres pojęcia należności licencyjne. Wcześniejsze wersje Modelowej Konwencji (MK) OECD - z 1963 roku i z 1977 roku - w art. 12 dotyczącym należności licencyjnych obejmowały tym pojęciem m.in. transgraniczne płatności z tytułu użytkowania lub prawa do użytkowania urządzenia przemysłowego, handlowego lub naukowego, czyli m.in. wypłat z tytułu umów leasingu środków trwałych. Jeżeli więc umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zawiera w treści definicji należności licencyjnych odniesienie do płatności leasingowych, transfery te będą mogły zostać opodatkowane w państwie źródła podatkiem, jeżeli dana umowa przewiduje prawo do opodatkowania tych należności u źródła.

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.