Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak opodatkowany jest dochód osoby prawnej z tytułu umorzenia udziałów lub akcji

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP
21 października 2008

Zasadniczo dochód z umorzenia udziałów (akcji) lub z ich odpłatnego zbycia na rzecz spółki w celu umorzenia uzyskany przez osobę prawną stanowi dla niej dochód z udziału w zyskach osób prawnych. Ustawodawca przewidział jednak wyjątek od tej reguły. Kiedy dochód z umorzenia nie jest dochodem z udziału w zyskach osób prawnych i jakie są tego konsekwencje?

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o CIT dochód z umorzenia udziałów (akcji) lub z ich odpłatnego zbycia na rzecz spółki w celu umorzenia stanowi dochód z udziału w zyskach osób prawnych. Dochód opodatkowany jest według 19-proc. stawki, a podatek pobiera spółka dokonująca wypłaty wynagrodzenia tytułem umorzenia. Przy spełnieniu określonych warunków dochód taki może korzystać ze zwolnienia z opodatkowania na postawie art. 22 ust. 4 ustawy o CIT lub w z preferencyjnej stawki podatku - w przypadku wypłat na rzecz podatników z siedzibą w kraju, z którym Polska zawarła umowę w sprawie unikania podwójnego opodatkowania.

Pozostało 38% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.